חפש בבלוג זה

יום רביעי, 21 בדצמבר 2016

התפירה ואני

כשהייתי בת 15 אימי שלחה אותי ללמוד תפירה במכון יעל בירושלים. בקורס עצמו הרגשתי מלאת ידע אבל אחר כך כשניסיתי ליישם את החומר ולתפור לעצמי בגדים אופנתיים התוצאה היתה מאכזבת... אולי בגלל הדמיון המוגבל שהיה לי באותו זמן, אולי בגלל היצע בדים מצומצם מאוד, אולי בגלל חוסר רלוונטיות של החומר שנלמד בקורס ואולי בגלל מכונת תפירה ישנה מידי וקשה לתפעול... מה שכן, בקורס הזה קיבלתי ביטחון ביכולת להפעיל מכונה, וכשאני רואה סביבי כ"כ הרבה נשים שמעולם לא ניסו זאת אפילו, אני מבינה שגם זה משהו.
במשך הרבה שנים כמעט לא התעסקתי בתפירה. אחרי שהתחתנתי קיבלתי מחמותי את מכונת התפירה הישנה אך מצוינת שלה חזר יצר התפירה והיצירה לדגדג בי... ומאז שנולדה ביתי הוא התגבר עוד יותר, כי לבנות אפשר לתפור אינסוף דברים גם בלי לדעת לבנות גיזרה מדויקת, וסיכויי ההצלחה הם גבוהים יחסית.
אני לא אדם שהאפשרות הראשונה שלו היא התפירה. ממש לא. אבל במקרים שאני מגלה שקשה למצוא בחנויות את מה שאני מחפשת או שזה יקר מידי אני מנסה את התפירה, ושמחה שיש לי את האופציה הזו.
חייבים להודות שתפירה היא לא עניין פשוט- למצוא את הגיזרה הנכונה, ואת הבד המתאים, לגזור ישר ושלא יהיה קטן/גדול מידי בסוף, ולתפור ולפרום ולהתמודד עם גימורים לא מושלמים... (זה נושא כאוב אצלי) לכן בשורה התחתונה אני לא מתעסקת בזה הרבה.
(מה שכן אני קונה הרבה בדים. ממש יותר מידי, וגם זה אחרי שאני מאוד מתאפקת כשאני נכנסת לחנויות בדים בירושלים. בעיר מגורי הנוכחית לפחות אין את הפיתוי :-/)

אז הנה כמה מהדברים שתפרתי במהלך השנים עם הסברים:


 זו חצאית קפלים שתפרתי ממש לאחרונה לביתי. מכיוון שלבית הספר חייבים להגיע בחולצה חלקה, החצאית זה המקום לגוון... בחנויות יש מבחר מאוד קטן ולא זול של דגמי חצאיות ולכן זה ממש מתבקש לתפור אותן. חבל רק שהילדה עצמה לא ממש מעריכה- היא היתה שמחה ללכת לבית הספר עם חצאיות חלקות וישרות, מה שנקרא "חצאיות בסיס" הידועות לשמצה :/.
את הרעיון לחצאית קפלים לקחתי מהפינטרסט אבל אז הסתבר לי שהקטע של הקפלים דורש מעט מתמטיקה וגם לדייק מאוד בקיפולים כי אם רואים מרווח בינהם זה פחות יפה. אבל מכיוון שמתמטיקה זה התחום שלי לא היתה בעיה... 

אז איך המתמטיקה עובדת?
גוזרים מלבן שאורכו בין פעמיים וחצי לשלוש היקף הישבן. מחליטים מראש כמה קפלים רוצים. אצלי היו 10 קפלים.
מחלקים את היקף הישבן במספר הקפלים וכך יודעים מה יהיה אורכו של החלק הגלוי של כל קפל.
אחר כך מחלקים את אורך המלבן במספר הקפלים ומסמנים על הבד נקודות על פי החלוקה הזו, כך שמתקבלים מקטעים כמספר הקפלים. במרכז כל מקטע מסמנים בשתי נקודות את גודל הקפל הקדמי. באמצעות הצמדת נקודות החלוקה לנקודות שמגדירות את הקפל הקדמי מתקבל הקפל. מהדקים בסיכות, תופרים ומוסיפים ירכית עם גומי או רוכסן.

את סרפן הג'ינס הזה תפרתי בהשראתה של רבקה קליין (שהיא גם חברת ילדות מוכשרת מאוד) בעלת העסק ללימוד תפירה "תפירה חופשית".
זה היה ממש אחד הפוסטים הראשונים שלה, היא פרסמה כזה סרפן עם מעט הסברים איך לעשות את זה ואני התלהבתי.
זה אמנם לא היה מאוד מסובך (אם כי מאוד מושקע... לא רואים פה את החלק האחורי המהמם) אבל אפשר לראות פה את תמצית הבעיה שלי עם התפירה- איך הייתי יכולה לדעת שבסוף החלק העליון יראה קצת לא פורפורציונלי על הגוף? 
וזה קורה לי לא מעט...
בכל מקרה אפשר לשים לב גם לאפליקציה המהממת שהוספתי לזה- תוצרת עצמית באמצעות פליזולין דו"צ ותפירה במחט לתפירה חופשית. אני מתכננת להעלות על זה פוסט נפרד כי זה כזה דבר מגניב.


כאן רואים שק שינה מכנסיים שתפרתי בחופשת הלידה של השלישי שלי. זה היה חורף ואז גרנו באיזור מאוד קר ומאוד כאב לי הלב להוציא אותו כל פעם מהסלקל לעגלה בקור. לשים מעיל חרמונית לא היה רלוונטי- מסורבל מידי, שק שינה יעודי לסלקל אמור להישאר שם כל הזמן ושק שינה רגיל לא מאפשר קשירה בסלקל, ושמיכה פשוט היתה נופלת במהלך ההרמה. אז החלטתי לתפור בעצמי שק שינה עם מכנסיים למטה (לא מצאתי כזה לקניה)- כמו חרמונית רק בלי ידיים ופחות לוחץ, ומאפשר קשירה בתוך הסלקל. הבד הפנימי הוא כירבולית פרוותית והבד החיצוני הוא קורדרוי נעים. בצדדים יש רוכסנים ויש שרוך כיווץ מחוטי כותנה סרוגים. 
הכל היה טוב ויפה ומאוד מושקע רק שהפרופורציות בין הרגליים לחלק העליון לא היו נכונות וכך יצא שבחלק התחתון היה הרבה מקום ריק ובחלק העליון הכתפיים בצבצו החוצה, ולכן לצערי לא נעשה בזה הרבה שימוש :-( 

חצאית מכנס מתוקה שתפרתי לביתי (וסליחה על התמונה הגרועה...). השתמשתי בגזרה שבניתי לפי מה שלמדתי אי אז במכון יעל בגיל 15. הבעיה פה היתה שהמידות שם ממש גדולות ולכן הייתי צריכה לקצר ולהצר מכל מיני כיוונים אחרי שכבר תפרתי וזה היה קצת מבאס. גם הבד לא היה איכותי בכלל והוריד המון צבע על האצבעות שלי במהלך התפירה. צריך ממש להיזהר מבדים כאלה. את הפרחים והפרפרים הוספתי בשיטת הצמדת האפליקציות הנ"ל. 

פרויקט התפירה הראשון שלי אחרי החתונה. כיסוי לספות שנפתחות למיטה שקיבלנו והיו מטונפות. הבד היה כיפי והגיזרה פשוטה אבל משום מה הכיסוי לא החזיק הרבה על הספות- כל הזמן התגלש למרות שהיו נקודות קשירה מאחור ומלפנים.
כמו בכל הפרויקטים שלי בתפירה- גם כאן הבעיה היא שכל אחד מהם אני עושה פעם אחת ואין לי הזדמנות ליישם לקחים...

(אחרי שאני קוראת אני שמה לב שיצא לי פוסט פסימי... אבל זה לא כך באמת. העובדה היא שאני עדיין תופרת מידי פעם ;-) )







יום שבת, 17 בדצמבר 2016

תקופת הקרושה שלי

היתה תקופה שממש אהבתי לסרוג. זה התחיל כשגיליתי את חוטי הכותנה העבים לצורך סריגת כיפות ודרכם את שלל הדברים שאפשר ליצור באמצעות סריגה במסרגה אחת (תמיד חשתי שסריגה זה רק בשתי מסרגות, מה שבכלל לא נראה לי אטרקטיבי...) ואת מגוון סוגי החוטים הענק שקיים. 
זה השתלב לי מצוין עם תקופה של שנה וחצי פלוס של חופשת לידה, סיום תואר שני ותקופת אבטלה (מדכאת למדי...) שאז היה לי זמן להשקיע בסריגה וגם זמן לאסוף הרבה הרבה השראה באינטרנט. הייתי חברה פעילה בפורום סריגה בתפוז (מעניין שמרגע שמצאתי עבודה לא נכנסתי לשם אפילו פעם אחת!) והרכבתי לא מעט לוחות בפינטרסט שכולם עוסקים בנושאי סריגה.
השקעתי בזה לא מעט כסף- חוטים זה עסק יקר והיו גם לא מעט תוצרים. זה גם היה נושא שיחה נחמד עם סבתי שתחיה שהיא סורגת ותיקה ובלתי נלאית :)
העניין בתחום הלך ודעך עם הזמן, כאשר הצטברו לי יותר מידי פרויקטים מותחלים הבנתי שכנראה הסריגה היא לא בשבילי. 
מראש לא מצאתי עניין בסריגה של הדברים הסטנדרטיים- כובעים, שמיכות, כריות, נעליים לתינוקות, שאלים וכו'. 
תמיד חיפשתי את הדברים המיוחדים יותר את הדוגמאות המעניינות ומצד שני לא היה לי את הפנאי בשביל הניסוי והטעיה הנדרשים לצורך כך. כך למשל מאוד רציתי לסרוג לעצמי עליונית יפה מחוטי כותנה אבל לא הצלחתי למצוא דוגמא שאהיה בטוחה שתתאים למידותי, ואתם לא רוצים לדעת לאיזה אתרים שונים ומשונים ברוסית וסינית הגעתי... הספקתי להתחיל לפחות חמש דוגמאות שונות לעליוניות ובכולן התייאשתי באמצע כשהבנתי שזה לא יעבוד :-(. ככה נשארתי עם כמות לא מבוטלת של חוטים שמחכים לגאולה-אולי בפנסיה (30 שנה, כן?) אהיה במוד המתאים - מזל שרובם הם חוטי אקרילן שטובים לעוד מלא דברים חוץ מסריגה.
בכל מקרה עד שזה עבר לי הספקתי לסרוג לא מעט פריטים



זו אחת העבודות הראשונות שלי, תיק משקיות ניילון. זה ממש קול, גם זול וגם ירוק. עד עכשיו יש לי שקית ענקית עם שקיות ניילון ש/אספתי לצורך זה.

זו חצאית סופר מגניבה שסרגתי לבת שלי. לא רואים בתמונה אבל החוט היה משהו מיוחד. סגול רך עם ברק. אחת העבודות שאני הכי גאה בהן. אולי בעתיד אוסיף קישור לדוגמא...


הנחשוש הזה יוצר בטכניקת "סריגה על מסמרים", עשיתי אותו רק כדי להתנסות בה... מאד לא אהבתי את שילוב הצבעים (זה החוטים  שהיו לי באותו זמן)  ובסוף הוא נזרק לפח...


מותק של ברט שסרגתי לביתי. אם היה לי כח הייתי מצרפת קישור לבלוג שממנו לקחתי את ההוראות.

כובע מגניב שסרגתי לבעלי. הכובע כולו הוא משחק של עמודים קדמיים ועמודים אחוריים. הדוגמא נלקחה מבלוג רוסי כלשהו, אבל מכיוון שעובי החוט לא התאים לדוגמא   הוא לא ישב לו טוב על הראש והוא מיהר לאבד אותו :-(

כובע ינשוף שהיה מאוד אין לפני 5 שנים. עשיתי אותו לפי תמונה באתר אטסי- התקמצנתי בהתחלה לקנות שם את הדוגמא שלו ב20 ש"ח. הוא יצא לא משהו בכלל ולכן השתכנעתי בסוף לקנות את הדוגמא לפיה עשיתי את שני הכובעים שלמעלה. 


נסיון עקר להוציא משהו ממצעי מיקרופייבר (הניילוניים המחרידים). גזרתי את המצעים לרצועות וסרגתי מהם משושה של "גרייני". באיזשהו שלב התחילו להווצר גבעות בעבודה אז נטשתי אותה לאנחות...

וזה אחד מפרוייקטי הדגל שלי crazy grany squar blanket. לכבודו קניתי סטוק של חטי אקרילן בזמנו והשקעתי המון מחשבה בסידור הריבועים ובשילוב הצבעים. עד עכשיו הוא תלוי בחדר הילדים ואולי לא מקבל את הכבוד הראוי לו... נראה אולי נייחד לו רשומה חדשה וסשן צילומים חדש...


ארץ הכיפות האבודות

כשהבן הגדול שלי הגיע לגיל 3 והתחיל לחבוש כיפה היה לי ברור שהוא לא ילבש כיפות מחוט דק כמו שתמיד סרגתי, כי ילד צריך כיפה גדולה שתשב טוב על הראש ולזה יתאימו רק חוטים עבים (אין לי מספיק שנות חיים כדי לסרוג כיפות גדולות מחוט דק. ככה פשוט). הצורך הזה חשף אותי לחוטי הכותנה היפים והנעימים, שבתורם הביאו אותי לגלות שעולם הסריגה רחב ועמוק הרבה יותר מאשר סריגת כיפות...
אחת ההחלטות הטובות שעשיתי אז היה להתגבר על הקמצנות המובנית בי ולקנות סטוק של חוטים בכל מיני צבעים שיאפשרו לי מרחב של דמיון בסריגת הכיפות.
מאז עברו כמה שנים טובות, עוד בן הצטרף למשפחה ואף הגיע לגיל 3 ואני אפילו לא זוכרת כמה כיפות סרגתי מאז. החלק הפחות נחמד בסיפור זה הוא שרובן הגדול של הכיפות האלה הלכו לעולמן בטרם עת, וכעת הן נחות על משכבן בשלום בארץ האיבוד. באיזשהו שלב כבר התייאשתי וקניתי לחבריה שלי כיפות בעשרה שקלים אבל לא באמת. הנה היום התחלתי לסרוג כיפה חדשה! שיהיה לי בהצלחה.
את רוב הכיפות לא טרחתי לתעד, אבל מכיוון שהן היו רוב הזמן על הראש של הילדים יש לא מעט תמונות שלהן, ואני אשים אותן פה בשביל הספורט וגם אולי בשביל לתת השראה לאיזה סורגת שתיקלע לכאן...
בגדול הקונספט של הכיפות די אחיד- בכל שורה צבע אחר ודוגמא אחרת, כאשר הסדר של הצבעים לא קבוע. ברוב הכיפות לא שולבו שני צבעים באותה שורה והדוגמאות הן בעצם פטרנים שונים של סריגה- אפשר למצוא שם את המשולשים של ריבועי הסבתא, הצלבות, גלים, חלונות ועוד כיד הדמיון... שעבד קשה במלך הסריגה... אף כיפה לא דומה לחברתה בצבעים או בדוגמאות.

(ובמאמר מוסגר אוסיף שאופיס 2016 זה &^%$# כי אין בו את תוכנת עריכת התמונות שאני רגילה אליה ותמיד עובדת, ולכן אני לא יכולה לחתוך את התמונות תיק תק . אבל אני אמצא משהו בהמשך אל דאגה- מצאתי. הcrop של פיקאסה- כן אני יודעת שזו תכנה עתיקה- הוא ממש אחלה)



(פה הכיפה מצולמת הפוכה לצערי אבל מכיון שימיה של הכיפה הזו היו מועטים כ"כ אין לי תמונות אחרות)







 זו הכיפה הראשונה שלי בסגנון הזה. זה יכול להסביר במשהו את שילוב הצבעים המחריד. מה שמעניין זה שהיא הכיפה היחידה ששרדה...
וזו הכיפה היחידה שמתה בשיבה טובה 






יום שלישי, 13 בדצמבר 2016

הפוסט הראשון- כיפות לאיש שלי

את הרשומות הראשונות שלי אני אקדיש לדברים שיצרתי בעבר.
היצירה המתועדת הכי ותיקה שלי היא כיפת החתונה של בעלי. 
קצת לפני שהתחלתי ללמוד באולפנה למדתי לסרוג כיפות במסרגה אחת-
 ומאז לא הפסקתי לסרוג כיפות, אמנם לאט אבל בטוח... 
(במשך שנים ארוכות הייתי בטוחה שהשימוש היחיד לסריגת קרושה הוא במסרגה מס' 0.75 עבור חוטי ווג 8 :-))
 בזכות הסריגה העברתי שיעורים רבים והרצאות משעממות וגם סתם שעות ערב שקטות בכיף. 
לצערי הרב כל הכיפות שסרגתי לפני החתונה לא זכו לתיעוד- זה היה טרום עידן הצילום הדיגיטלי הנפוץ, 
וגם הכיפות עצמן התבלו ו/או אבדו כדרכן של כיפות...
בכל מקרה כיפת החתונה הנ"ל היתה גולת הכותרת של הכיפות שלי. נעזרתי בכל כישורי הדמיון+חלק ממיומנויותי המתימטיות כי ליצור כיפה שבה הדוגמאות משתלבות זו בזו. 
זה לא היה פשוט אבל ממתי אני מחפשת פשטות?

כפי שניתן לראות גם התיעוד הזה לא נעשה במיוחד...
 מזל שתמונות החתונה היו באיכות מספקת בשביל לחתוך מתוכן את תמונת הכיפה ברזולוציה טובה.
זו לא דוגמא שרואים כל יום. איך אחי הגדיר אותה בזמנו? "אוריינטלית".
 גם לבעלי לקח זמן להתרגל אליה ;-) אבל בסופו של דבר הכיפה שימשה אותו לא מעט זמן, בזכות חוטי הDMC האיכותיים מהם עשוי הרקע. אחרי כמה שנים גם בה נבעו קרעים ונאלצנו לגנוז אותה.

ממש לאחרונה לכבוד 10 שנות נישואין  סרגתי כיפת שבת חדשה בסגנון דומה. 
לא האמנתי שאצליח, כי כבר אין לי שיעורים והרצאות שצריך להעביר תוך כדי סריגה,
 וכן יש לי עבודה וילדים שדורשים את הזמן שלי
 אבל הייתה דבקות במטרה ואכן הגעתי ליעד!




הפעם הרשיתי לעצמי (בעיקר בגלל נסיון העבר)  להשקיע בחוטי DMC גם לרקע וגם לדוגמאות, 
בתקווה שהפעם הכיפה תהיה יותר עמידה.

בין לבין נסרגו עוד לא מעט כיפות לימי חול- רק אחת מהן תועדה לצערי
(הכיפות עצמן כבר לא קיימות ברובן... 
החשיפה הישירה לשמש מצד אחד והמגע עם השיער בצד השני מבלה אותן במהירות וביסודיות)

 וגם כיפות לילדים מחוטי כותנה עבים, ועל זה בפוסט הבא... 


יום שני, 5 בדצמבר 2016

אז מי אני?

אני יסכה, ולצורך הבלוג הזה אני חובבת יצירה במובן היותר כולל של המילה- תפירה, סריגה, צביעה, נגרות, עיצוב, צילום ואסטטיקה בכלל.
חוץ מזה אני גם אשה, אמא לארבעה ועובדת במשרה מלאה בתחום מאוד ריאלי, מה שלא מותיר לי הרבה זמן לעסוק ביצירה  :-( אבל אני משתדלת תמיד להשחיל איזה שעה שעתיים בסוף היום של יצירה (או שוטטות במחוזות יצירה אינטרנטיים... זה אינסופי).
אני חובבת יצירה אבל לא מעצבת גדולה- ולכן אני אסירת תודה לעולם הרשת שבו אפשר לקבל הרבה השראה, החל בקבוצות אומנותיות בפייסבוק, דרך יוטיוב וכלה במקור ההשראה הכי גדול שיש כיום - הפינטרסט. יכולה לבלות שם שעות על גבי שעות... דרך המקורות האלו אני נחשפת להרבה אנשים טובים שחולקים מחוכמתם ומהידע שלהם לעולם וחשבתי למה לא להצטרף לקהילה המיוחדת הזו.
עם השנים יצרתי לא מעט דברים בתחומים שונים. את ההשראה קיבלתי מהמקורות הנ"ל אבל בתוך התהליך של היצירה למדתי בעצמי לא מעט דברים שאני מאוד רוצה לחלוק עם העולם, ולשם כך אני פה :-)
ובין לבין אולי יטפטפו להן גם כמה הגיגים פילוסופיים שעולים לי בראש תוך כדי עשייה. יהיה מעניין...

ועוד הערה חשובה- אמנם פתיחת בלוג היה הטרנד של העשור הקודם (אם לא לפניכן), אבל זה אני- מאמצת טרנדים באיחור- וגאה בזה!

אז יאללה, בואו נתחיל